Vanaf 1 maart ben je van harte welkom in FAKE ME HARD Virtual. Dwaal als je favoriete avatar door de virtuele ruimtes van AVL Mundo voor een eerste indruk van de aankomende FAKE ME HARD tentoonstelling. Ervaar onze prikkelende installaties samen met anderen in een game-achtige setting. Maak kennis met de algoritmes, duik in de wereld van deepfake, laat je verleiden door de snoepwinkel van digitale technologie of sluit je aan bij Team Human. FAKE ME HARD breekt een lans voor the power of people!


HOE TE NAVIGEREN
WASD-Toetsen om te bewegen, Linker muisknop + slepen om rond te kijken
Rechter muisknop ingedrukt houden om kunstwerken van dichtbij te bekijkenVanaf 1 maart ben je van harte welkom in FAKE ME HARD Virtual. Dwaal als je favoriete avatar door de virtuele ruimtes van AVL Mundo voor een eerste indruk van de aankomende FAKE ME HARD tentoonstelling. Ervaar onze prikkelende installaties samen met anderen in een game-achtige setting. Maak kennis met de algoritmes, duik in de wereld van deepfake, laat je verleiden door de snoepwinkel van digitale technologie of sluit je aan bij Team Human. FAKE ME HARD breekt een lans voor the power of people!


HOE TE NAVIGEREN
Zoom met twee vingers voor en achteruit
Swipe om rond te kijken
Tap en houd vast om een kunstwerk te bekijken 

The Kitty AIArtificial Intelligence for Governance
Pinar Yoldas [2016]

Het is het jaar 2039. De macht ligt niet meer bij de presidenten, premiers en koningshuizen, maar bij een kunstmatige intelligentie (AI). Om ons in te palmen heeft deze AI de vorm aangenomen van een schattige kitten. Kitty AI houdt een monoloog over waar ze vandaan komt en hoe ze haar heerschappij zal vormgeven. Als eerste niet-menselijke bestuurder leidt zij een politici-vrije zone met een netwerk van AI’s. Omdat zij in mobiele apparatuur huist kan ze altijd en overal zijn en wel 3 miljoen mensen tegelijkertijd aandacht geven. Is dit hoe leiders eruit gaan zien als algoritmes de overhand krijgen?

Fake me DeepMarnix de Nijs [2021]


Algoritmen die je gezicht screenen, om het vervolgens te matchen met karaktereigenschappen en andere persoonlijke informatie van een deepfake profiel. Klinkt als een dystopische nachtmerrie?
In de biometrische installatie Fake Me Deep ben jij het echter die de touwtjes in handen heeft. De robots matchen je gelaatstrekken met een deepfake die je zelf hebt gecreëerd. Jij bepaalt de fictieve eigenschappen van je avatar en kleurt dit persona tijdens je bezoek aan FAKE ME HARD steeds verder in door diverse deepfake-technieken toe te passen. De boodschap: als de technologie ons voor de gek houdt moeten wij zelf harder en beter leren faken.


PhyllotaxisJoris Strijbos & Daan Johan [2017]
 

Laat je betoveren door de abstracte licht- en geluidspatronen van Phyllotaxis. Aangestuurd door een algoritmische compositie en repetitieve patronen transformeert de installatie de ruimte tot een hypnotiserende vortex. Het is een digitale, geautomatiseerde equivalent van het natuurlijke fenomeen ‘fyllotaxis’, waarbij blaadjes in een herhaalde spiraal langs een bladstengel groeien. Een generatief computerprogramma stuurt de beelden aan, die gedeeltelijk worden gegenereerd door real-time geluidsanalyse. De interne interactie tussen verschillende automatisch gemanipuleerde algoritmes resulteert in een voortdurende compositie van licht, geluid en beweging die – net als de repetitieve precisie van de natuur – aantrekt en verwondert.

Adcredo The Deep Belief Network
Joey Holder [2018]


Met het fictieve data-analysebedrijf Adcredo als uitgangspunt, verkent Holder de rol van onlinenetwerken in de constructie van geloof. In Adcredo (Latijn voor ‘in vertrouwen op’) zien we avatars van Donald Trump, Vladimir Poetin, Kanye West en Paypal-oprichter en Facebook-investeerder van het eerste uur Peter Thiel naast buitenissige wezens gebaseerd op complottheorieën en synchromystiek. De installatie is deel van een groter project waarin een fictieve wereld wordt gecreëerd tegen de achtergrond van fake news, complotdenkers, cyberspionage en politiek populisme. Hoe verandert ons wereldbeeld in tijden waarin bedenkelijke ideologieën en fantasieën hoogtij vieren?in samenwerking met AVL Mundo


Door de makers van: Door de makers van:  

in samenwerking met AVL Mundo