Over FAKE ME HARD

TENTOONSTELLING: 1 JULI – 15 AUGUSTUS 2021
Launch FAKE ME HARD Virtual Teaser: 1 MAART
FAKE ME HARD is een spectaculaire tentoonstelling over de ‘post-truth’ samenleving door de makers van ROBOT LOVE en TEC ART van 1 juli t/m 15 aug 2021, in en rond AVLMundo, M4H-gebied Rotterdam. FAKE ME HARD opent corona-proof tijdens Art Week Rotterdam.
Op het grensvlak van kunst en technologie, onderzoekt FAKE ME HARD de complexe werkelijkheid van de 21ste eeuw. Bezoekers wacht een griezelig landschap dat ze vanuit hun veilige bubbel - een fake identiteit - mogen betreden. Musicerende robots en computer generated influencers zetten speels de toon. Een laaghangende nevel, verlicht door lasers, wijst de weg. Bepalen algoritmes wat feit en fictie is? Worden menselijke verhalen langzaamaan irrelevant? Hoe overleven we de ‘post-truth’ samenleving?

Anno 2021 kunnen we niet langer veinzen dat technologie neutraal is. Het onderscheid tussen ‘echt’ en ‘niet echt’ wordt steeds troebeler in deze tijd van deepfake-video’s en post-truth politiek. Algoritmes faciliteren een ‘fabeltjesfuik’, met directe gevolgen voor de samenleving en democratie. Denk aan de recente Capitoolbestorming door pro-Trump relschoppers, deels toe te schrijven aan de grootschalige verspreiding van QAnon theorieën door algoritmes.

Achter die algoritmes schuilt het ondoorzichtige verdienmodel van een handvol almachtige big tech bedrijven. Platforms als Facebook en Google onttrekken data aan gebruikers en zetten die vervolgens in om hen gepersonaliseerd te bedienen – en te beïnvloeden. Met ons klikgedrag bouwen we elk ons eigen spiegelpaleis, hyperpersoonlijke parallelwerelden. Om in Matrix-termen te spreken: we kunnen niet langer kiezen tussen de rode en de blauwe pil, tussen waarheid en de roes van onwetendheid. Alleen de blauwe pil is beschikbaar.

FAKE ME HARD speelt met technologie en bevraagt technologie. We hoeven niet werkeloos toe te kijken hoe zich een nieuw feodaal tijdperk ontvouwt. Wij kunnen ons wapenen door zelf ‘robotproof’ te worden en kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmes ‘human aware’ te maken. Door terug te praten kunnen we AI een taal leren waarin ruimte is voor menselijke betekenisgeving en interpretatie. Team Human kan het spiegelpaleis omvormen tot een ecosysteem van vrijheid en mogelijkheden.
Interactieve, uitdagende installaties van meer dan 40 kunstenaars scherpen straks je survival skills voor de 21e eeuw. Nieuwsgierig geworden? Neem vanaf 1 maart alvast een kijkje in FAKE ME HARD Virtual, onze virtuele teaser. Kijk, klik, doe en ervaar. FAKE ME HARD gaat voor the power of people!
︎︎︎ Contact

︎︎︎ News: FAKE ME HARD @ SXSW
FAKE ME HARDs Artistiek Directeur Ine Gevers in gesprek met kunstenaar Thijs Biersteker en New Dutch Wave co-oprichters Arne Koefoed bij SXSW ‘21! Het gesprek verkent hoe kunst kan bijdragen aan sociale verandering, en is live te volgen voor SXSW-gergistreerden op 18 March vanaf 17:00 (CET) via online.sxsw.com. Gebruik de #fakemehard om deel te nemen aan de discussie.


UPDATE: kijk de opname van het gesprek terug via https://www.newdutchwave.com/sxsw21art/
“Complexity is not a condition to be tamed, but a lesson to be learned.” - James Bridle

in samenwerking met AVL Mundo


Door de makers van: Door de makers van:  

in samenwerking met AVL Mundo