Exhibition


FAKE ME HARD landt in Rotterdam van 30 juni - 15 augustus 2021 in en rond AVL Mundo. Informatie over de kaartverkoop en mogelijkheden voor vrijwilligerswerk maken we later dit voorjaar bekend. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen!
Locaties
︎AVL Mundo + Ferro Dome 

 


Narratieven
We hebben er elke dag mee te maken, al blijven ze voor ons onzichtbaar. Op social media platforms en websites bepalen algoritmes wat we zien, hoe vaak we iets zien en steeds vaker, wat we denken. Hun werking is inmiddels zo geolied dat wij allemaal het gevoel kennen afgeluisterd te worden door onze smartphone. Hoe kan het anders dat we een advertentie zien voor precies het product waar we het net over hebben gehad?
Algoritmes zorgen ervoor dat we in een eigen bubbel belanden. We zien immers alleen nog dat wat we volgens het algoritme interessant vinden. Dat betekent dat er meerdere realiteiten ontstaan, die steeds minder met elkaar te maken hebben. Er ontstaat een dystopisch eilandenlandschap. Het lijkt alsof ons eigen eilandje alles biedt wat wij verlangen, maar is dat wel zo? Zijn onze verlangens nog authentiek of worden ze door algoritmes gedicteerd?
Met ons online gedrag voeden wij dit systeem. Met elke klik bouwen wij zelf aan het voortdurend uitdijende dataweb waarin we verstrikt zijn geraakt. Maar wie is de spin in dit web? Het wordt tijd de algoritmes te ontmoeten.Duizelingwekkende visuals, een rockband van robots, verslavende games, instant-communicatie en onvergetelijke audiovisuele ervaringen: welkom in de snoepwinkel van de technologie. Nieuwe gadgets, exponentieel toenemende opslagruimte en steeds geavanceerdere programma’s verleiden ons met beloftes van plezier, gemak en vernieuwing. Technologie heeft iets magisch.


De huidige digitale technologie is gebouwd op beloftes van ongeëvenaarde verbinding en openheid. Alle kennis uit de hele wereld zou voor iedereen beschikbaar zijn. We aanschouwden een wonder: als we een vraag hadden, hoe triviaal of fundamenteel ook, konden we het antwoord googelen. Inmiddels kunnen we ons het leven niet meer anders voorstellen. Hoe deden mensen dat, zonder smartphone en zonder internet?

We vertrouwen blind op de technologie en haar belofte van vooruitgang. Als mens willen we steeds meer en steeds sneller en het einde is nog lang niet in zicht. Het is een kwestie van tijd voor technologie al onze zintuigen bedient in een extended reality. Of is het zelfs al zo ver?


Dankzij deep learning weten computers steeds beter wie wij zijn en hoe wij denken. Kunstmatige intelligentie (AI) maakt tegenwoordig kinderfilms en zelfs het eerste schilderij door een AI is al geveild. Er bestaan foto’s van niet-bestaande personen en de technologie om deepfake-video’s van politici en beroemdheden te maken wordt steeds beter. We zijn nu vaak nog in staat ‘echt’ van ‘niet echt’ te onderscheiden. Maar voor hoe lang nog?
Niet alleen is de exponentiële groei van technologie amper bij te benen, ook de context waarin deepfakes opereren is nieuw. Voor big tech bedrijven doet het er niet toe wat de waarheid is: algoritmes hebben een eigen logica die draait om kliks, niet om inhoud. Nu we allemaal in onze eigen online bubbel zitten, verdwijnt onze gemeenschappelijke realiteit als sneeuw voor de zon. We hebben allemaal onze eigen waarheid.
Liegen is van alle tijden, maar AI geeft ons ongekende mogelijkheden om de waarheid te verdraaien. Stevenen we af op een ‘infocalypse’ of kunnen we ons tegen deepfakes wapenen door AI voor de gek te houden?We zouden het bijna vergeten, maar de mens, in al haar diversiteit, heeft een ongelooflijke kracht. Onze kwetsbaarheid, individualiteit en wispelturigheid maken ons uniek en, ondanks alles, onvoorspelbaar. Als we fysiek samenkomen in demonstraties, bij culturele events, sportevenementen of diensten blijken we bovendien meer te zijn dan een individu. We zijn deel van iets groters, van een groep en van een ecosysteem.


Met de opkomst van digitale technologie is de menselijke maat ongemerkt zoekgeraakt. De schaal waarop onze data onttrokken en verhandeld worden, de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) en de verregaande toepassing van algoritmes op alle aspecten van ons leven en onze planeet gaan ons voorstellingsvermogen te boven. Maar het is nog niet te laat.


We kunnen ons wapenen door ‘robotproof’ te worden en door AI ‘human aware’ te maken. Door kritisch te denken, verbinding te zoeken met elkaar en in dialoog te gaan met de technologie die ons dreigt te verdelen. Het wordt tijd om ons leven terug te pakken. We zijn niet te stoppen!

De complexiteit van kunstmatige intelligentie (AI) gaat ons verstand soms te boven. We moeten oppassen dat we niet verstarren in het licht van deze technologie, zoals een konijn in het schijnsel van koplampen. Als we dat doen, zal AI ons simpelweg negeren en het leven inrichten naar eigen, algoritmisch gedreven inzicht.


Om dit te voorkomen moeten we leren samenleven met AI. Er is nu al een voortdurende wisselwerking tussen mensen en technologie. Ongemerkt verandert technologie ons, stapje voor stapje. We moeten in dialoog gaan met AI, zodat kunstmatige intelligentie met ons meebeweegt. Dan zijn we geen marionetten, maar een danspartner. Door AI in onze armen te sluiten kunnen we samen een liefdevolle co-evolutie doormaken.
Dat betekent ook dat het onderscheid tussen de virtuele en fysieke wereld steeds meer zal verdwijnen. Verzet is zinloos, empathie en kritisch bewustzijn broodnodig. Het is tijd voor een keuze: wordt het de rode of de blauwe pil?


in samenwerking met AVL Mundo


Door de makers van: 


30 JUNI - 15 AUGUSTUS 2021 

Door de makers van:  

in samenwerking met AVL Mundo

Door de makers van: