About

Virtual Teaser

NL/EN

Van 30 juni – 15 augustus in en rondom AVL Mundo, Rotterdam

Op het grensvlak van kunst en technologie, onderzoekt FAKE ME HARD de complexe werkelijkheid van de 21ste eeuw. Futuristische installaties van meer dan 40 kunstenaars, performances en debatten tonen de complexe werkelijkheid van de 21ste eeuw. Bezoeker wacht een griezelig landschap dat ze vanuit hun veilige bubbel – een fake identiteit – mogen betreden. Musicerende robots en computer generated influencers zetten speels de toon. Een laaghangende nevel, verlicht door lasers, wijst de weg. Bepalen algoritmes wat feit en fictie is? Worden menselijke verhalen langzaamaan irrelevant? Hoe overleven we de ‘post-truth’ samenleving?


Anno 2021 kunnen we niet langer doen alsof technologie neutraal is. In deze tijden van deepfake-video’s en populisme wordt het steeds moeilijker ‘echt’ van ‘niet echt’ te onderscheiden. Algoritmes faciliteren een ‘fabeltjesfuik’, met directe gevolgen voor de samenleving en democratie. Denk aan de recente Capitoolbestorming door pro-Trump
relschoppers, deels toe te schrijven aan de grootschalige verspreiding van QAnon theorieën door algoritmes.
Achter die algoritmes schuilt het ondoorzichtige verdienmodel van een handvol almachtig big tech bedrijven. Platforms als Facebook en Google gebruiken onze data om ons te bedienen én te beïnvloeden. Met ons klikgedrag bouwen we ons eigen spiegelpaleis, een hyperpersoonlijke parallelwereld. Om in Matrix-termen te spreken: we kunnen niet langer kiezen tussen een rode en blauwe pil, tussen waarheid en de roes van onwetendheid.
Het lijkt alsof alleen de blauwe pil beschikbaar is
Maar het is nog niet te laat. We hoeven niet werkeloos toe te kijken hoe zich een nieuw feodaal tijdperk ontvouwt. Wij kunnen ons wapenen door zelf ‘robotproof’ te worden en algoritmes ‘human aware’ te maken. Door terug te praten kunnen we AI een taal leren waarin ruimte is voor menselijke betekenisgeving en interpretatie. Team Human kan het spiegelpaleis omvormen tot een ecosysteem van vrijheid en mogelijkheden.

Vanaf 1 maart zijn bezoekers alvast welkom in de FAKE ME HARD Virtual omgeving. Dwaal als je favoriete avatar door de virtuele ruimtes van AVL Mundo voor een virtuele teaser van de aankomende fysieke FAKE ME HARD tentoonstelling. Ervaar samen met anderen de eerste vie prikkelende installaties in een game-achtige setting als opmaat voor juli/augustus 2021.

in samenwerking met AVL Mundo


Door de makers van: Door de makers van:  

in samenwerking met AVL Mundo